Petru Foietaj Clasic:

Ingrediente:

Faina 250 gr

Sare 5 gr

Rama Maestro 40 gr

Apa 125 gr

Unt pentru foietat 150 gr

Mod de preparare:

Se amesteca faina, sarea, Rama Maestro si apa fara a insista prea mult pentru a nu a deveni elastic coca.

Se lasa la racit la frigider.

Se imatureste aluatul astfel: mai intai se indoaie treimea de sus, apoi treimea de jos, pentru a forma un patrat cu latura de 15cm.

Se roteste aluatul astfel incat marginea care se poate "deschide" sa fie orientata catre dreapta ta (la fel ca o carte). Se preseaza cu ajutorul sucitorului pentru ca marginile sa se lipeasca.



Se presara putina faina pe suprafata de lucru si peste aluat. Cu miscari scurte si rapide, se intinde aluatul intr-o singura directie, pana ce lungimea este de trei ori mai mare ca latimea.

Se intinde din nou aluatul, repetand de patru ori acest pas. Daca aluatul devine gras sau elastic, se da la frigider 10 minute, inainte de a continua. Cand este gata, se mai lasa la frigider 10 minute inainte de folosire.

Pentru crema de vanilie:

Ingrediente:

Lapte 1 L

Zahar 250 gr

Galbenus 250 gr

Faina 120 gr

Vanilie

Se infuzeaza vanilia in lapte. Se amesteca zaharul cu galbenusurile si faina. Cand laptele ajunge la puncul de fierbere se amesteca intai jumatate si apoi cealalta jumatate cu amestecul de faina+galbenus+zahar. Se pune iar pe foc pana se ajunge la consistenta necesara.