Ingrediente:

Foietaj:

  • 400 g faina
  • 250 g unt 82% grasime
  • 200 ml apa rece 
  • 1 lingurita de sare

Umplutura de placinta:

  • 600 g carne de mistret, tocata
  • 200 g carne de vitel, tocata
  • 50 g untura de porc
  • 200 ficat de gasca sau pui
  • 1 lingura untura de rata (sau gasca)
  • 2 salote, tocate marunt
  • 2 fire de cimbrisor
  • 1 frunza de dafin
  • 40 ml brandy
  • Sare
  • Piper
  • 1 gabenus de ou
  • 1 lingura de lapte

Mod de preparare:

Foietajul:

  • In bolul mixerului (cu carlig) punem faina, 50 g unt, apa rece si sarea
  • Mixam la viteza mica, apoi cand aluatul s-a format mixam 5 minute
  • Formam o bila, o aplatizam, o invelim in folie de plastic si il dam la frigider pentru 10 minute
  • Cat timp aluatul este la frigider punem untul intre doua foi de copt si cu un sucitor, usor il platizam in foma de patrat – apoi il bagam la frigider 20 minute
  • Scoatem aluatul de la frigider pe o suprafata pudrata usor cu faina si il intindem sub forma de patrat 
  • Pe aluat punem, in diagonala, untul, apoi punem aluatul peste unt, in forma de plic
  • Dam la frigider pentru 20 de minute
  • Scoatem, intindem un dreptunghi si apoi il impatruim in patru
  • Repetam de 4-5 ori actiunea

Placinta:

  • Intr-o tigaie punem untura de porc si cele doua feluri de carne tocata si le rumenim bine
  • Inainte sa fie rumenite complet asezonam cu sare si piper si adaugam 20 ml de brandy
  • Lasam carnea la foc pana cand aceasta este patrunsa
  • Intr-o alta tigaie punem untura de rata, ficatul de gasca (sau pui) taiat bucatele si le calim putin
  • Adaugam salotele taiate marunt, cimbrisorul si foaia de dafin, apoi turnam 20 ml de brandy si lasm la foc mic pana cand ficatul ste facut
  • Scoatem firul de cimbrisor si foaia de dafin si dam compozitia de ficat prin blender pana obtinem o pasta fina
  • Pasta de ficat o amestecam cu carnea
  • Umplem cu aceasta compozitie tava tapetata cu foietaj
  • Acoperim tava cu o alta bucata de foietaj si crestam superficial cu ajutorul unui cutit ascutit
  • In mijlocul placintei facem un orificiu in care punem un con facut din hartie de copt
  • Intr-un bol mic amestecam galbenusul de ou cu lingura de lapte, iar cu aceasta compozitie, cu ajutorul unei pensule ungem compozitia
  • Coacem placinta la 180 de grade pentru 20-25 minute